След голямото наводнение в община Карлово е важно да обърнем внимание на застраховки „Имyщecтвo“

Интервю на Цветомир Панагюрски – директор „Маркетинг и продажби“ в застрахователна компания „ДаллБогг: Живот и Здраве“

Г-н Цветомир Панагюрски как ще коментирате ситуацията с домовете на хората в община Карлово?

Тежка, много тежка ситуация, голяма част от хората няма къде да живеят или живеят при близки и роднини, защото домовете им са пострадали много сериозно. По предварителни данни щетите се оценяват на близо 60 милиона лева. Пострадали са над 340 къщи, а в около 60 къщи е невъзможно да се живее. Хората градят дом цял живот, а едно подобноприродно бедствие разрушава всичко градено с много труд и лишения.

Как може да се помогне на тези хора?

За съжаление пострадалите се надяват на помощ от познати, приятели, помощ от държавата, а не трябва да е така. В предходни интервюта, не веднъж съм давал съвет на xopaтa дa cĸлючaт зacтpaxoвĸa дoмaшнo имyщecтвo, пoжap и пpиpoдни бeдcтвия, cигypнocт зa дoмa, за да са спокойни за своите домове, особено през дъждовните месеци.

Знаете ли какъв процент от хората сключват застраховка на своя дом?

Това е хубав въпрос. За всеки човек, най- голям приоритет е неговото здраве и неговия дом, но едва 6-7% от имотите на физически лица се застраховат, което е изключително нисък процент. Зная, че финансовите възможности на много от хората са ниски, но необходимо ли е да пострадаме и да съжаляваме, че не сме се застраховали? Цените на имуществените застраховки варират според избраните от клиента покрития. Има и евтини варианти от 20-30 лв., като при избор на повече покрития, на жилище с пазарна оценка около 200 000 лв. цената на застраховката може да е между 200 – 300 лв.

Защо се получава така, каква е причината?

Причината за ниския интерес към жилищното застраховане е, че когато се случи подобно бедствие като това в община Карлово, хората си казват „Това няма да се случи на мен“. Но те трябва да знаят, че застраховката на собственото им жилище е единственият начин след подобно събитие те да са спокойни, че домовете им ще бъдат защитени след това и ще има къде да живеят.

Не смятате ли, че причината е, че хората не са информирани добре за този вид застраховки?

Ние от „Далл Богг: Живот и здраве“ сме отдадени на това да информираме нашите клиенти кое е полезно за тях и затова с годините, тяхното удовлетворението се увеличава. Разполагаме с тренирани екипи, които ще отговорят на всички въпроси, няма да се уморят да обсъждат конкретни възможности и да предлагат подходящи решения.

За финал какъв съвет ще дадете на хората?

Призовавам хората да погледнат статистиката на зачестяващите природни бедствия – пожари, наводнения, бури. Това ще избистри картината на риска, който биха избегнали със сключването на застраховка за своето жилище при нас, а след това, всичко останало е наша грижа.