ДаллБогг: Живот и Здраве подкрепя кампанията „Дай път на живота!“

На 29 май 2018 г. в Софийска градска художествена галерия ще бъде даден старт на образователната кампания „Дай път на живота!“, започната от Ротари клубовете от гр. София и подкрепена от Дистрикт 2482, България. Тя цели да намали броя на жертвите и ранените по пътищата на Република България.

Събитието отбелязва и 85-годишния юбилей от създаването на организацията в България, а започващата кампания е най-значимият й обществен проект през следващите пет години.

В рамките на Европейския съюз, България е страната с най-голям брой жертви на глава от населението вследствие на пътнотранспортни произшествия. Годишно, от автомобилни катастрофи страната ни губи около 800 млн. евро, което е над 1,5% от Брутния вътрешен продукт /БВП/.

Основният фокус на кампанията „Дай път на живота!“ е образователен, което я отличава от множество други инициативи, свръзани с проблемите на сигурността и безопасността на движението по пътищата на България. Нейната цел е чрез въвеждане на иновативни методи на обучение и емоционално повлияване чрез видеоматериали да се създадат нагласи за неагресивно и толерантно поведение на пътя сред младите хора – ученици от основния и гимназиалния клас, студенти, които са бъдещи и настоящи шофьори.

Водачите със стаж до 3 години са отговорни за над 61% от смъртните случаи при ПТП, а анализ на отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция“-МВР, показва, че „ниското ниво на квалификация на водачите, нетолерантното и агресивно поведение задържат високо нивото на пътнотранспортния травматизъм“.

От есента създадените специално за кампанията интерактивни обучения ще станат част от образователния процес в училища, университети и школи за подготовка на шофьори в цялата страна, като в провеждането на учебните занимания активно участие ще вземат членове на Ротари клубовете в България и на младежката организация – Ротаракт.

В събитието на 29 май от 18,30 часа в Софийска градска художествена галерия ще се включат институциите-партньори на кампанията, зам. министри на образованието и науката и на транспорта, членове на комисията по транспорта в Народното събрание, представители на организации, работещи по проблемите на безопасността по пътищата, лицата на кампанията – известни български артисти и автомобилни състезатели, ротарианци. Актрисата Мая Новоселска ще представи кратък откъс от моноспектакъла „Тъгопоглъщач“, по текстове на талантливата 14-годишна Дафина Тодорова, прегазена на пешеходна пътека тип „Зебра”, от автомобил пред Американския колеж в София.

Ще бъдат показани заснети за целите на кампанията филмови материали, които са част от новите и иновативни учебни помагала, създадени с помощта на психолози от Института по психология на МВР и на преподаватели от НБУ, предназначени за образователните програми в училища, университети и школи за подготовка на шофьори.

 

Институционални партньори на кампанията:

Министерството на образованието и науката, отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция” на МВР, Институт по психология към МВР, Нов български университет.

Кампанията е подкрепена от СБА, Българска браншова асоциация Пътна безопасност, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка,  Българска браншова камара Пътища и Национален младежки форум.

Посланици на добра воля на кампанията:

  • Цветана Манева  – една от най-известните и обичани български актриси, с изявена ангажираност към обществени каузи
  • Диляна Попова  – популярна актриса и модел
  • Никола Стоянов – актьор, популярен сред младежката аудитория с участието си в сериала „Революция Z“
  • Катя Стратиева – двукратна Европейска рали шампионка (ERC), два пъти водач на световната ранглиста, национална шампионка в клас N 2 на скоростния планински шампионат.

Спомоществовател на кампанията е Застрахователно Акционерно Дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве”.